Ud med kalvene – og ud med sygdom​​

Slagterproducent Thomas Sørensen, Struer, og hans kalve trives godt udendørs med kalvehytter

- Det var et mareridt. Sådan beskriver slagtekalveproducent Thomas Sørensen de par måneder, hvor de små kalve i produktionen var ramt af lungesyge.

- Der døde næsten en om dagen, fortæller han. I 2004 købte han ejendommen Vester Lille Humlum ved Struer i fri handel og her var staldene indrettet til slagtekalveproduktion. I 2005 besluttede han at udvide kalveproduktionen, så han kunne leve af det på fuld tid. Det betød at der blev indkøbt kalve forskellige steder fra via handelsmænd.

Ud med kalvene i en fart

Men nogle af de indkøbte kalve havde lungesyge med sig. Derfor skulle de små kalve væk fra de store i stalden og ud i hytter. Det skulle gå stærkt.

Fokus på den enkelte kalv

Kalvene går udendørs i hytterne, indtil de er tre måneder.

Opstaldning i kalvehytterne udendørs er ikke bare en fordel i forhold til smittetryk fra de ældre kalve i stalden. Det er også en fordel, fordi kalvene aldrig går flere end seks eller syv kalve sammen modsat et stort hold indendørs, hvor der så er risiko for, at alle kalvene bliver smittede, hvis blot én er syg. Med små hold kan man også dele kalvene op efter størrelse og på den måde fodre dem bedre individuelt.

- Det giver et godt overblik og mulighed for at få de små kalve med, siger Thomas Sørensen, der fodrer manuelt med mælk i langtrug og i spand til de mindste.

- På bedste Morten Korch-facon, som han siger med et smil!

Billige i drift

Thomas Sørensen fremhæver, at hytter er en billig måde at udvide på, hvis man har pladsproblemer.

- Hytter er også billige i drift, siger slagtekalveproducenten, der ikke har haft udgifter på hytterne i de år, han har haft dem.

Når han får lov at bygge den nye stald, skal de små kalve stadigvæk være ude, og de skal stadig fodres manuelt, så han bevarer der gode overblik.​