Kalvehytter fik has på dødeligheden​

Jerseykalvene på Sjørup Vestergaard indkvarteres i syv fælleshytter, der hver rummer 12 kalve og giver mulighed for holddrift.

Dødeligheden er bragt ned, og kalvene trives. Og det er det vigtigste.

Niels Jørgen og Claus Jørgensen – far og søn på Sjørup Vestergaard ved Frederiks – er meget tilfredse med nu at have alle kalvene opstaldet udendørs i store rummelige kalvehytter.
Det er såkaldte fælleshytter fra CN Agro, hvor der går 12 kalve i hver hytte men delt ind i to hold á seks kalve. Syv hytter i alt er der, med plads til 84 kalve.
Frem for alt er lungebetændelse og diarré slet ikke det problem det var, da kalvene gik inde i en gammel kostald.

”Inde i stalden var der sådan set kvadratmeter nok, men ikke kubikmeter,” siger Klaus Jørgensen.”Inden for de sidste 12 måneder er der otte ud af de 143 kalve døde. Det giver en dødelighed på 5,6 procent, og vi kan komme længere ned. Tidligere kunne vi miste op mod halvdelen at kalvene,”siger Claus Jørgensen.

Vindbrydende net

Hytterne, der er 5,25 m brede og 5,00 m dybe, er bygget af vandfaste krydsfinerplader monteret på en galvaniseret stålramme, og de står på en fast bund med afløb. Det øverste af væggene hele vejen rundt er åbent og forsynet med et vindbrydende net der giver ventilation og lys.

”Det kunne have været tremmer i stedet, men nettet lukker bedre for vinden. Til gengæld bliver det beskidt, men da vi vasker hytterne mellem holdene, gør det ikke så meget,”siger Claus Jørgensen.

Holddrift

Vask og rengøring efter hvert hold er netop en vigtig del af kalvepasningen på Sjørup Vestergaard.
Foruden de syv hytter er der også to vogne, ligeledes fra CN Agro, der hver rummer seks kalve. Her starter kalvene og går de første seks-syv dage, inden de kommer over i hytterne.

”Fordelen ved vognene er, at vi lige kan køre dem i laden, hvis det er meget koldt,”forklarer Claus Jørgensen. Kalvene fra de to vogne fylder en hytte.

”Vi forsøger at praktisere holddrift, som man gør i svinestalde. Jeg har arbejdet lidt som husbondafløser på svinebrug, og svinefolk ville slet ikke acceptere en dødelighed på 10 til 20 procent. Derfor praktiseres det nu at vaske hytterne efter hvert hold, for at komme sygdommene til livs. Da kalvene gik i stalden, kunne vi ikke vaske, og det gav problemer,”siger Claus Jørgensen.