Læskure til husdyr​​

Da kravet til læ for udegående husdyr for længst er indført, er læskure efterhånden en naturlig produktion i de firmaer, der beskæftiger sig med husdyr-artikler.

Det skal lige slåes fast til en begyndelse, at læ ”skure” ikke er et krav, men at det er LÆ det drejer sig om. Hvilket vil sige, at alle velegnede bygninger med tag og sider, og med velegnede åbne indgange for dyrene er særdeles brugbare til formålet. Blot skal dyrene have nem og ubesværet, samt naturlig adgang og afstand til husene i.f.m. deres udeareal.

Læskure som sådant, kommer ind i billedet, hvor det ikke er muligt at benytte faste bygninger til formålet, som beskrevet ovenfor.

Læskure og huse fremstilles som flytbare i mange størrelser og udformninger. De kan være i størrelser, som er velegnede til ganske få dyr, og op til at give læ til større grupper. Dyreantal contra størrelser på læskure, vil jeg ikke beskrive i detaljer, da der er store forskelle på størrelser af forskellige husdyr-racer, som selvfølgelig inflorerer i hvert enkelt tilfælde, når der aftales størrelse og nærmere detaljer. Ejere af husdyr skal ved køb, selv være bevidste om kravene til netop deres besætning – og brug og anbringelse af læskure i øvrigt!

En opgave af stor betydning, når der anvendes flytbare læskure, er dyrenes vandforsyning. Den skal jo under én eller anden form kunne følge med rundt hvor husene anvendes. Samtidig skal den være frostsikret, så den er virksom hele året. Det kan ske på flere måder. Vandtilførslen til drikketruget, skal jo opretholdes og sikres ved hjælp af enten isolering/nedgravning/eltilslutn. – eller den helt primitive, hvor man hver dag kører frisk vand frem og fylder på efter behov. Hvor man dagligt i forvejen tilser sine dyr, kan sidstnævnte metode være ganske brugbar og fornuftig, da det jo kun er et problem der forekommer i frostvejr.

En virksom detalje ifm. læ, som i nogle tilfælde, kan være en overvejelse værd, er brugen af strimmel-gardiner i døråbninger. Det giver ekstra læ, og stadig uhindret adgang for dyr og mennesker samt redskaber.

Hedvig Nørgaard,

CN AGRO​